Reklama

    Najbliższe wydarzenia

    Brak wydarzeń

    Dieta niskoszczawianowa

    Dieta niskoszczawianowa polega na ograniczeniu spożywanych szczawianów. Dzienne spożycie szczawianów należy ograniczyć do 40 – 50 mg. Szczawiany można znaleźć w wielu produktach żywnościowych.

    Poniższe tabele pozwolą na unikanie wysokoszczawianowej żywności.

    Ponadto należy pić duże ilości płynów i unikać dodatkowych suplementów zawierających duże dawki witaminy C (pow. 2000mg/dziennie), którą organizm może zamieniać w szczawiany.



    PRODUKTY WYSOSZCZAWIANOWE – ponad 10 mg szczawianów w 100 g

     

    napoje

    tłuszcze, orzechy

    skrobia

    mleczne

    ciemne piwo

    orzechy

    amarantus

    Mleko ryżowe

    Mleko czekoladowe

    Masło orzechowe

    gryka

    Mleko migdałowe

    kakao

    Ziarna sezamu

    Zboża (otręby)

    Mleko sojowe

    Kawa rozpuszczalna

    tahini

    żyto

    Jogurt sojowy

    Soki z owoców wysokoszczawianowych

    soja

    pszenica

    Ser sojowy

    Napoje sojowe

     

    owies

    Ovaltine (marka mleka)

     

     

    kolokazja

     

     

     

    proso

     

     

     

    quinoa

     

    owoce

    warzywa

    jagody

    rabarbar

    buraki

    szpinak

    karambola

    Truskawki z puszki

    Fasola

    Kapusta włoska

    figi

    czereśnie

    botwinka

    Pieprz (chili i zielony)

    Skórka od cytryny

    maliny

    marchew

    brukiew

    Skórka od pomarańczy

    agrest

    seler

    cukinia

    Zielone jabłka

    kiwi

    cykoria

    por

    Czarne winogrona

    mandarynki

    dynia

    Piżman (róża chińska)

     

     

    oliwki

    pietruszka

     

     

    ziemniaki

     



    PRODUKTY Z UMIARKOWANĄ ZAWARTOŚCIĄ SZCZAWIANÓW – 2 mg do 10 mg w 100 g

     

    napoje

    tłuszcze, orzechy

    skrobia

    Mleczne i mięsne

    Sok marchewkowy

    Siemię lniane

    rogale

    jogurt

    Kawa parzona

    słonecznik

    Brązowy ryż

    wątróbka

    Sok żurawinowy

     

    owsianka

    sardynki

    Sok winogronowy

     

    Ciasto figowe

     

    Herbata mate

     

     

     

    Sok pomarańczowy

     

     

     

    Sok pomidorowy

     

     

     

    Herbata z hibiskusa

     

     

     

    owoce

    Warzywa i zioła

    jabłko

    brzoskwinia

    karczoch

    brokuły

    Orzech koksowy

    żurawina

    szparagi

    brukselka

    morela

    pomarańcz

    koper

    sałata

    gruszka

    ananas

    pomidor

    cebula

    Fioletowe śliwki

    Suszone śliwki

    rzepa

    rukiew

    Świeże truskawki

     

    pasternak

    bób

     

     

    tymianek

    Imbir

     

     

    Zupa warzywna

     

     

     

    PRODUKTY NISKOSZCZAWIANOWE – mniej niż 2 g w 100 g

     

    napoje

    tłuszcze, orzechy

    skrobia

    Mleczne i mięsne

    Sok jabłkowy

    masło

    jęczmień

    maślanka

    Sok morelowy

    margaryna

    Ryż

    mleko

    Sok grejpfrutowy

    majonez

    makaron

    ser

    Sok cytrynowy

    Oleje roślinne

    kukurydza

    jajka

    Sok ananasowy

     

    soczewica

    Mleko kokosowe

    Sok wiśniowy

     

     

     

    Zielona herbata

     

     

     

    Herbata ziołowa

     

     

     

    owoce

    Warzywa i zioła

    avocado

    banan

    kalafior

    bazylia

    papaja

    wiśnie

    Zielony groszek

    cynamon

    grejpfrut

    Winogrona białe

    rzodkiewka

    Syrop kukurydziany

    borówka

    Winogrona zielone

    ogórek

    Ogórek konserwowy

    mango

    melon

    pieczarki

    miód

    nektarynka

    Śliwki zielone

    mięta

    Keczup (1 łyżeczka)

    Rodzynki (¼ filiżanki)

    Śliwki żółte

    oregano

    Gałka muszkatołowa

     

     

    szałwia

    cukier

     

     

    Produkty spożywcze można podzielić na trzy grupy biorąc pod uwagę stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (dla uproszczenia pomija się inne pierwiastki):

    • zawartość kwasu szczawiowego wielokrotnie przekracza zawartość wapnia - stosunek molowy kwasu szczawiowego do wapnia (COOH)2/Ca > 2 - wapń występujący w tych produktach jest praktycznie niedostępny, a ponadto kwas szczawiowy może wiązać wapń z innych spożywanych jednocześnie produktów, a jony szczawianowe mogą być wchłaniane do krwi;

    • kwas szczawiowy i wapń występują w podobnych ilościach - stosunek molowy (COOH)2/Ca wynosi 1-2 - wapń z tych produktów jest praktycznie nie do wykorzystania, ale spożywanie tych pokarmów nie ogranicza dostępności wapnia z innych pokarmów;

    • wapń występuje w takiej ilości, że zawartość kwasu szczawiowego nie powoduje, że staje się on niedostępny - stosunek molowy (COOH)2/Ca < 1.

    produkt

    zawartość kwasu
    szczawiowego
    [mg/100g]

    zawartość wapnia
    [mg/100g]

    stosunek molowy
    [mEq (COOH)2/mEq Ca]

    ananas

    6

    19

    0,13

    banan

    6

    7

    0,37

    brukselka

    5-37

    30-40

    0,27

    brzoskwinia

    0-30

    5-15

    0,62

    buraki, korzeń

    121-450

    18-30

    5,10

    buraki, liście

    300-920

    100-120

    2,45

    cykoria

    15-27

    70-110

    0,10

    fasola

    10-115

    35-45

    0,61

    grejpfrut

    0

    25-45

    0

    groszek zielony

    0-10

    35-45

    0,05

    gruszki

    0-30

    5-15

    0,62

    jabłka

    0-30

    5-15

    0,62

    kalafior

    0-21

    150-200

    0,03

    kapusta głowiasta

    0-19

    45-55

    0,08

    kapusta pekińska

    0-6

    60-100

    0,02

    mandarynki

    20-30

    35-45

    0,27

    marchew

    5-60

    30-50

    0,36

    morele

    5-15

    15-25

    0,22

    papryka

    5-36

    10-20

    0,58

    pietruszka

    140-200

    180-290

    0,32

    pomarańcze

    20-30

    35-45

    0,27

    pomidory

    5-35

    10-20

    0,58

    porzeczki

    2-90

    19-50

    0,63

    rabarbar

    275-1336

    40-50

    8,50

    sałata

    5-20

    73-90

    0,06

    seler, korzeń

    17-60

    50-60

    0,32

    seler, liście

    35-65

    80-100

    0,25

    szczaw

    270-730

    35-40

    5,60

    szpinak

    320-1260

    80-122

    4,30

    truskawki

    2-47

    35-40

    0,33

    wiśnie

    0-5

    15-25

    0,07

    ziemniaki

    20-141

    10-34

    1,60

    źródło: Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń. (www.resnet.papugi.pl)

    Uwaga: W tabelce podane są produkty badane, w których zawartość kwasu szczawiowego jest znana.

     

     

    Na podstawie Life Changing Medicine www.upmc.com